Siden i sommer har jeg skrevet Notabenes bokblogg, og dagens innlegg der er om Linnéas nye bok, Kjære.
Anbefaler alle å lese innlegget, og selvsagt også kjøpe boka. Den får deg til å tenke, smile, grine og le!
Heia Linnéa!

Repost fra NotabeneBlogg.wordpress.com

Kjære_10.nov Denne høsten har bokaktuelle Linnèa Myhre danset seg inn i det norske folks hjerter gjennom sin deltakelse i Skal vi danse. Og selv om det neppe blir noen ny roman om det programmet er det ingen tvil om at dansen har hatt positiv innvirkning på forfatterens liv de siste månedene.

I 2012 ga hun ut sin første bok, Evig søndag. Den skildret et år fra hennes liv, med spiseforstyrrelse, tvangsinnlegging, psykiaterbesøk og depresjoner. Et mørkt, usminket bilde av en ung jentes tøffe hverdag, og kampen for å overleve.
I denne romanen, Kjære, som er en brevsamling til familie, venner, matprodusenter, og psykiateren Finn for å nevne noen, er tonen lystigere – men alvoret er sjelden langt unna.

handlekurv-symbol

Fanbrev om anoreksi
Kjære innledes med et selvmordsbrev som Linnèa skrev til sin mor i 2011, et brev du ikke kan unngå å bli berørt av. Hun fortsetter med et brev fra en fan som ønsker seg anoreksi. Linneàs svar til denne jenta burde vært pensum i alle landets ungdomsskoler. I dagens samfunn hvor alle har et ønske om å bli sett og bli likt, og vi stadig blir minnet om hvor tynne og skranglete man «bør se ut» for å ligne de retusjerte magasinforsidene legger Linnèa ingenting imellom når hun forteller om hvor jævlig denne sykdommen utarter seg.

«Jeg må få pressisere at anoreksi ikke dreier seg om å være tynn. Det handler om å være mentalt syk. Sjuk i huet. Det handler om å vie all sin tid til mat og vekt. Du trenger ikke engang være tynn for å ha det. Du kan ha anoreksi med veldig lav vekt, så lav at du står i fare for at hjertet ditt stopper, men ingen vil la deg holde den vekten. Leger og familie kommer (forhåpentligvis) til å gripe inn, og på et tidspunkt må du gå opp igjen i vekt. Ikke at du blir frisk av å legge på deg – du er bare tilbake der du begynte, men med en psykisk lidelse i tillegg.»

Kjære inneholder ikke bare triste historier. Med en god dose humor, tidvis svart, får vi servert brev til matprodusenter, regler for hvordan man bør og ikke bør spise taco, hvor irriterende det er med karvefrø på rødbetene, og et fanbrev til Eivind Hellstrøm der hun takker ham for å ha lært henne og lage ordentlig mat fra bunnen av.

Mest fornøyd med brevet til Twitter
På spørsmål om hvilket brev hun selv er mest fornøyd med er svaret brevet til Twitter – ikke nettsamfunnet men undulaten Twitter.
«- Anmelderne må gjerne være uenige, men jeg er mest fornøyd med brevet til undulaten min. Selve ideén høres sikkert intetsigende ut, men jeg syns det står mye mellom linjene der.» sier Myhre.

«Du beriket tilværelsen min, og jeg hadde endelig noe å blogge om igjen. Vi var to om livet, selv om jeg var den eneste som skjønte noe av det. Etterhvert skjønte jeg også at du kunne leve i opptil 15 år. Det var da problemene begynte. De tomme blikkene og den uutholdelige skvaldringen uten grunn. Jeg ble motløs, og jeg visste at jeg i lengden ikke ville greie det. Jeg var ikke klar. Jeg var ikke klar for ansvar. Jeg vet ikke når jeg blir klar for ansvar, Twitter. Kanskje jeg aldri blir det.»

IMG_0656.JPG
Linnèa har med tungt hjerte sendt Svensken tilbake til Gøteborg etter deres fantastiske 3.plass i Skal vi danse. Nå er det boklansering og litteraturkvelder som er i fokus for forfatteren.

Dødsgøy å se at folk liker boken min
En trend i tiden er uten tvil å dele opplevelsene våre med omverdenen på internett. Dette gjelder også leseopplevelser. Hvordan er det å se boken din leve i sosiale medier?

«- Det er dødsgøy! Det er så deilig å se at folk leser den og liker den, og til og med deler at de leser og liker den. Det betyr veldig mye mer for meg enn hvor mange som kjøper den. Det viktigste er at folk liker det jeg skriver,» forteller Linnèa. Og at folk liker det er det ingen tvil om. I skrivende stund er det nærmere 200 bilder av boken på Instagram med utelukkende positive kommentarer!

Ny avhengighet
Brevet til kjæresten som avslutter boken rører langt inn i hjertet. Dette er en ny side av seg selv som hun lar leseren blir kjent med. En sterk person som etter en hard kamp endelig har funnet noe som er viktigere enn maten, en ny avhengighet. En avhengighet hun kan leve med. Kjæresten.

Når du lukker boken sitter du igjen med følelsen av at du virkelig ønsker henne alt godt. Egentlig vil du bare gi henne en klem, og si takk for at hun tørr å dele sin historie. Den hjelper garantert mange unge jenter som ikke er like modige som Linnèa Myhre, helt enda.

Du finner Kjære i din nærmeste Notabene eller i vår nettbutikk.

IMG_0664.JPG

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.